Saturday, 27 December 2014

Setelah sekian lamaa.......

Dimulakan dengan kalimah bismillah dan lafaz
Assalamualaikum kepada pembaca sekalian...

Setelah sekian lama menghilang,kini muncul kembali..
Topik bagi post kali ini ialah "Ilusi Optik".Ramai yg sudah tahu apa itu ilusi optik tapi masih tidak sedar akan kelemahan itu..Jadi,kita sebagai manusia harus sedar bahawa kita hidup dengan bantuan Allah.Kita menjalani kehidupan seharian dengan alat contohnya kita mendengar menggunakan alat iaitu telinga,melihat dengan mata,bercakap dengan mulut dan sebagainya..

Sememangnya kita manusia harus sedar akan kelemahan ini dan tidak sombong dengan diri sendiri..
Selain itu,kita juga harus berhati-hati dengan orang yang kita percayai kerana even mata kita sekalipun boleh menipu kita..apatah lagi orang lain..#moralvalue Bukan bermaksud tak boleh percaya langsung,just be careful..

So,lets go to the examples of "ilusi optik"..



1.Ponzo Illusion


Nampak macam garisan yang kat bawah tu pendek betul tak?actually SAMA jer..xcaya g ambik pembaris ukur..hahaha Lepas dah ukur mesti still xpercayakan..hehehe Inilah salah satu ilusi optik yang awesome.




2.Ilusi bulan...


Pernah rasa pelik tak,time bulan mengambang nampak kecik jer bulan,tapi time nak terbenam besar pulak..ish3 inilah antara penjelasan yang dikemukakan..
Apabila sesuatu objek dikelilingi oleh benda-benda yang besar,ia akan tampak kecil dan sebaliknya jika sesuatu objek itu diletakkan diantara objek-objek yang kecil akan kelihatan besar,walhal kedua-dua objek tersebut adalah saiz yang sama..
Buktinya lihat gambar kat atas tu...peace!!




3.Acid House


Nampak cam bergerak kan?hmm ini disebabkan mata kita tertipu.Ia tampak seolah-olah bergerak kerana hmm susah nak terang..sorry lar geng..hahaha Yang pasti gambar tu dah menipu mata kita semua..

Ingatlah,mata kita sendiri boleh menipu apatah lagi orang lain,jadi jika dapat sesuatu berita tu kaji dulu,jangan sebarkan gitu jerr..kalau info tu salah kita yg berdosa..Nauzubillah 
So,peringatan yg terkandung adalah untuk kita semua..
Sifat manusia memang pelupa dan buktinya saya dah lupa nak update blog ni..hahaha okay hambar..

Rasanya tu jer kot untuk post kali ni,next time tambah lagi ilusi optik..By the way,dah ukur belum gambar yg first tadi..hahaha That's all from me..sorry sebab post pendek jerr...See you next time...
Assalamualaikum,..