Saturday, 15 December 2012

Power word and material for debate


Front Cover
As regards,we see again.Today I'd like to share with you some pearls of words quoted from the book 7000 Pearl from Jeniri Amir.Jeniri.Amir work lecturer at the Faculty of Social Sciences, Universiti Malaysia Sarawak.

The book contains a great expression, simple, general truth in a beautiful, sweet, and thus provide appropriate means to dihayati.7000 Pearl Says gather expressions resulting from the height of intellectual leaders, thinkers and scholars besar.Idea the ideas they hold tested time to qualify as a catchphrase. 


Among the preferred figure is Kung Fu Tsu, Shakespeare, Mahatma Gandhi, Aristotle, Benjamin Franklin, the Prophet Muhammad, 'Ali bin Abi Talib, and many more terkenal.Sesuai figure as a reference by the leader, orator, author, journalist, lecturer and students.


This is some of the pearl words in this book:

 
1.When you want to do good, do it now and when want to do evil, wait until tomorrow.(Prophet Muhammad)


2.How we turn a blind eye to those who died slowly, then we also need to open the eyes of those who lived, slowly.(Jean Cocteau)


3.Who have an appetite for reading good books, surely he is willing to bear the loneliness in a quiet place.(Mahatma Gandhi)


4.Nothing more dangerous than an idea, when the idea is the only idea we have.(Enrile Chartier)5.Never become a bubble burst when hit the beach, but be the wind that are willing to produce waves.(Muhammad Iqbal)


6.It's more well have a lion at the head of a team of sheep, than a sheep head lion team.(Daniel Defoe)


7.If you give something to your friend, it means giving something to yourself.(Hamka)


8.People,which has a great strength to hurt our hearts, is the person we love.(F.Beaumont)


9.When you admit fault and clean it, it proves you wiser than before.(Arthur Guiterman)


10.To find money is like digging with a needle, but spend it like water that seeped into the sand.(Japanese proverb)



I'm so tired of typing this thing's.Hope it's useful to you.If you want some info go to
Mutiara kata Online to get more pearls word.and if you want more complete you can buy this book will only cost you RM 28 for Peninsular and RM 31 For Sabah and sarawak.Thank You..

Mutiara Kata dan Bahan Debat

Front Cover


As salam,hai kita berjumpa lagi.haha.Pada hari ni saya ingin berkongsi dengan anda sedikit Mutiara Kata yang dipetik dari buku 7000 Mutiara Kata karya Jeniri Amir.Jeniri Amir merupakan pensyarah di Fakulti Sains Sosial,Universiti Malaysia Sarawak.

Buku ini mengandungi ungkapan hebat,ringkas,mengandungi kebenaran umum yang indah,sedap dan sekaligus memberi makna yang sesuai untuk dihayati.7000 Mutiara Kata menghimpunkan ungkapan-ungkapan yang terhasil daripada ketinggian daya fikir para pemimpin,pemikir dan cendekiawan besar.Idea-idea mereka tahan diuji zaman hingga layak menjadi kata-kata hikmah.

Antara tokoh pilihan adalah Kung Fu Tsu,Shakespeare,Mahatma Gandhi,Aristotle,Benjamin Franklin,Nabi Muhammad s.a.w,Saidina Ali bin Abi Thalib dan ramai lagi tokoh terkenal.Sesuai dijadikan rujukan oleh pemimpin,pemidato,penulis,wartawan,penceramah dan pelajar.

Antara mutiara kata yang tedapat didalam buku ini ialah:

1.Apabila mahu berbuat baik,lakukanlah sekarang dan apabila mahu berbuat jahat,tunggulah sampai besok.
(Nabi Muhammad)

2.Sebagaimana kita menutup mata mereka yang meninggal dunia dengan perlahan-lahan,maka kita juga perlu membuka mata mereka yang hidup,secara perlahan-lahan.
(Jean Cocteau)

3.Sesiapa yang mempunyai selera untuk membaca buku-buku yang baik,nescaya dia sanggup menanggung kesepian di suatu tempat yang tenteram.
(Mahatma Gandhi)

4.Tidak ada yang lebih berbahaya daripada sebuah idea,apabila idea itu hanya satu-satunya idea yang kita miliki.
(Enrile Chartier)

5.Janganlah anda menjadi buih yang pecah apabila melanda pantai,tetapi jadilah angin yang sanggup melahirkan gelombang.
(Muhammad Iqbal)

6.Lebih baik mempunyai singa yang mengepalai pasukan biri-biri,daripada seekor biri-biri mengepalai pasukan singa.
(Daniel Defoe)

7.Kalau anda memberi sesuatu kepada sahabatmu,bererti memberi sesuatu kepada dirimu sendiri.
(Hamka)

8.Orang yang mempunyai kekuatan besar untuk menyakiti hati kita,adalah orang yang kita cintai.
(F.Beaumont)

9.Apabila anda mengakui kesalahan dan membersihkannya,itu membuktikan anda lebih bijaksana daripada sebelumnya.
(Arthur Guiterman)

10.Mencari wang adalah seperti menggali dengan jarum,tapi membelanjakannya seperti air yang meresap ke dalam pasir.
(Peribahasa Jepun)


Penat sungguh hamba menaipnya harap ia berguna untuk anda.Jika anda ingin sedikit info sila ke Mutiara kata Online untuk mendapat lebih Mutiara Kata.Jika anda mahukan lagi complete Belilah buku ni harganya cuma RM 28 bgi semenanjung dan RM 31 Bgi sabah dan sarawak.Sekian...

Friday, 14 December 2012

11/9/2001 events found in Al-Quran.(English Version)

As regards, today I want to share the event with what has been recorded 09/11/2001 in the quran 1400 years ago.Subhanallah ... how his great miracles from the quran was instructing every single Muslim in the world.Let's go to the point.Scroll down please.
WHEN Egyptian cleric, Dr. Zaghlul Al-Najjar, appear describing the World Trade Center collapse incident (WTC), New York on 11 September 2001 had envisioned the Qur'an, the world's population, including Muslims themselves felt astonished.
This is because no one including the U.S. intelligence have failed to anticipate the aircraft will be used as a 'weapon' to tear down the country's flagship building. According to the study Dr. Zaghlul, the ruins of the WTC also recorded history of black America seems reflected in the verse 110 of Surat al-Tawbah in the Quran.
The verse says: "The building which they built will always be the base doubt in their hearts, until their hearts that had been shattered. And Allah is All-Knowing, All-Wise. "



The study found a number of facts about the WTC collapse events associated with the sentence including the WTC buildings as high as 110 level and the event took place in the ninth century AD (September) and the Quranic verse is verse 110 of chapter nine (at-Tawbah).



 

Verse number: 110 (WTC Building 110 level)
Constituents to: 11 (Date of event 11 day)
Surat to: 9 (events occurred in 9)
The last letter is a letter to: 2001
(The incident occurred in 2001)

Other similarities, it happened on the 11 th day while it is in the constituent sentences of the 11th and the event took place in 2001 while the last letter is a letter to the verse-2001.
Dr. Zaghlul's explanation convincing Muslims that the contents of the Quran really has its own secrets of human life are unclear or require in-depth study.
It is acknowledged by Allah through him, "These are revelations of the Quran which contains wisdom." (Surah Yunus, the first sentence). Verse from Sura al other-Hijr, the first verse also means: "(Surat) is ( part of) the verses of the Bible (which is perfect) that is (verses) of the Qur'an that makes things clear. "In fact, the mystery contained in the verses of the Qur'an prove scripture and God blessed the greatest miracles of the Prophet Muhammad saw it is not a human invention.
Instead, the findings should increase the faith of the Muslims that Qur'anic verse comes from the Word of God, as in Surah Al-Shu'ara ', verse 192: "And verily, this Qur'an really comes down by the Lord of hosts. '
Other verses show that the Qur'an was revealed by Allah through the first verse of Surah al-Qadr which is: "We have revealed (the Qur'an) down on the night of Laylat al Qadr."
In addition to an overview of the events that will occur in the future, study the contents of the Qur'an also indicates that the holy book contains the knowledge that is beyond the time it was revealed. This is because at the time the Qur'an was revealed that in the sixth century, there is still no study of the natural sciences do not yet know the cause of society on science and technology.
The study of the various secrets of the universe began about the 19th century and this was when it was found that all the scientific facts found are consistent with the basic information of the Qur'an.
Between scientific fact and are found in the Qur'an are all moving bodies floating (Yaasiin: 40). Earth moving (An-ants: 88)Trees produce fuel (Yaasiin: 80)Atom is the smallest thing (Yunus: 61)The higher the more difficult breathing (Al-An'aam: 125).
Another fact is all being paired (WINNOWING Dzaariyaat: 49)Process of human creation (Al-Mu'minun)Use of iron (Al-Hadiid: 25)The skies are controlled (Al-Anbiya ': 32).
In addition, other studies carried out to find the miracle of the Quran found that the number of Arabic-speaking some words in the book that are mutually exclusive.
Some of the words are: the one mentioned by 115 times while participating hereafter referred a total of 115 times, angels and demons (88 times), life and death (145 times), gains and losses (50 times), trouble and patience (114 times ) as well as male and female (24 times). The other word is community and communicators (50 times), demons and seeking refuge from demons (11 times), calamity and thankful (75 times), charity, and satisfied (73 times) as well as charity and thanks to (32 times).
Total other word found is considered miraculous prayer (five times), month (12 times), year (365), ocean (32 times) and land (13 times).
Total sea and land when converted in a percentage equal to the actual amount of land and water areas available in the world today that is 71,111 percent and 28,889 percent.
Mysteries and secrets contained in the Qur'an should convince the Muslims that Islam is the true religion in accordance with the third pillar of faith and believed in the scriptures of God.
Credit to:-http :/ / malaysia-post.blogspot.com/2010/11/911-di-dalam-al-quran.html
I just share a little bit useful info.maybe it useless now.who know it will be useful to us one day..That's all....As salam ...

Peristiwa 11/9/2001 dalam Al-quran

As salam,pada hari ini saya ingin berkongsi tentang peristiwa 11/9/2001 yg telah dicatatkan dalam al-quran 1400 tahun dahulu.subhanallah...betapa agungnya mukjizat al-quran yg merupakan panduan hidup setiap muslim di dunia ini.apa2 pun Let's go to the point.Scroll ke bawah please.

APABILA ulama Mesir, Dr Zaghlul Najjar, tampil menerangkan kejadian runtuhan World Trade Center (WTC), New York pada 11 September 2001 sudah dibayangkan al-Quran, penduduk dunia, termasuk umat Islam sendiri berasa takjub.

Ini kerana tiada siapa pun termasuk perisik Amerika Syarikat sendiri gagal menjangka pesawat akan digunakan sebagai 'senjata' bagi meruntuhkan bangunan lambang kemegahan negara berkenaan. Mengikut kajian Dr Zaghlul, runtuhan WTC turut mencatatkan sejarah hitam bagi Amerika seolah-olah digambarkan menerusi ayat ke 110 Surah at-Taubah dalam al-Quran.

Ayat itu bermaksud: “Bangunan-bangunan yang mereka dirikan itu sentiasa menjadi pangkal
keraguan dalam hati mereka, kecuali bila hati mereka itu sudah hancur. Dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.”


Kajian mendapati beberapa fakta mengenai kejadian runtuhan WTC mempunyai kaitan dengan ayat berkenaan antaranya bangunan WTC setinggi 110 tingkat dan peristiwa itu berlaku pada bulan kesembilan Masihi (September) manakala ayat al-Quran berkenaan adalah ayat ke- 110 dari surah kesembilan (at-Taubah).





Ayat yang ke : 110 (Bangunan WTC 110 tingkat) 


Juzuk ke : 11 (Tarikh kejadian 11 haribulan) 
Surah ke : 9 (kejadian berlaku dalam bulan 9) 
Huruf terakhir adalah huruf yang ke : 2001

(kejadian berlaku dalam tahun 2001)



Persamaan lain, ia berlaku pada 11 haribulan manakala ayat berkenaan berada dalam juzuk ke-11 dan peristiwa berlaku pada 2001 manakala huruf terakhir ayat adalah huruf ke- 2001.
Penjelasan Dr Zaghlul itu meyakinkan umat Islam bahawa isi kandungan al-Quran benar-benar memiliki rahsia tersendiri mengenai kehidupan manusia secara jelas atau memerlukan kajian mendalam.

Hal itu diakui Allah menerusi firman-Nya: “Inilah ayat-ayat al-Quran yang mengandungi hikmah.” (Surah Yunus, ayat pertama).Ayat lain daripada surah al-Hijr, juga ayat pertama bermaksud: “(Surah) ini adalah (sebahagian daripada) ayat-ayat al-Kitab (yang sempurna) iaitu (ayat-ayat) al-Quran yang memberi penjelasan.” Malah, misteri yang terkandung dalam ayat al-Quran membuktikan kitab suci dan mukjizat terbesar dikurniakan Allah s.w.t kepada Nabi Muhammad s.a.w itu bukanlah rekaan manusia.

Sebaliknya, penemuan itu seharusnya menambahkan keimanan umat Islam bahawa ayat al-Quran datang daripada Allah s.w.t sepertimana firmannya dalam surah as-Syu'araa', ayat ke-192: “Dan sesungguhnya al-Quran ini benar-benar diturunkan oleh Tuhan semesta alam.”
Ayat lain menunjukkan bahawa al-Quran diturunkan Allah menerusi ayat pertama dari surah al-Qadr iaitu: “Sesungguhnya Kami menurunkan (al-Quran) ini pada malam Lailatul Qadar.”

Selain gambaran mengenai peristiwa yang bakal berlaku pada masa akan datang, kajian isi kandungan al-Quran juga menunjukkan yang kitab suci itu mengandungi pelbagai ilmu yang melampaui zaman ia diturunkan. Ini kerana pada zaman al-Quran diturunkan iaitu pada abad keenam, masih belum ada kajian sains mengenai alam semula jadi yang dilakukan menyebabkan masyarakat masih belum mengetahui mengenai ilmu sains dan teknologi.

Kajian mengenai pelbagai rahsia alam bermula kira-kira abad ke-19 dan ketika itulah didapati bahawa segala fakta sains yang ditemui adalah selaras dengan maklumat asas daripada al-Quran.

Antara fakta sains yang ditemui dan terdapat dalam al-Quran adalah semua cakerawala bergerak secara terapung (Yaasiin: 40). Bumi bergerak (An-Naml: 88) 
Pokok menghasilkan bahan bakar (Yaasiin: 80) 
Atom adalah benda terkecil (Yunus: 61)  
Semakin tinggi semakin sukar bernafas (Al-An'aam: 125).

Fakta lain adalah semua makhluk berpasangan (Adz-Dzaariyaat: 49) 
Proses kejadian manusia (Al-Mu'minuun)
Kegunaan besi (Al-Hadiid: 25) 
Langit yang terkawal (Al-Anbiyaa': 32).



Selain itu, kajian lain yang dijalankan bagi mencari keajaiban al-Quran mendapati bahawa jumlah sesetengah perkataan berbahasa Arab di dalam kitab itu adalah saling berlawanan.
Antara perkataan berkenaan adalah;dunia yang disebut sebanyak 115 kali manakala akhirat yang turut disebut sebanyak 115 kali, malaikat dan syaitan (88 kali), hidup dan mati (145 kali), faedah dan kerugian (50 kali), kesusahan dan kesabaran (114 kali) serta lelaki dan perempuan (24 kali). Perkataan lain adalah ummah dan penyampai (50 kali), iblis dan memohon perlindungan daripada iblis (11 kali), musibah dan bersyukur (75 kali), bersedekah dan berpuas hati (73 kali) serta zakat dan berkat (32 kali).

Jumlah perkataan lain dianggap ajaib dijumpai adalah solat (lima kali), bulan (12 kali), tahun (365), lautan (32 kali) dan daratan (13 kali). Jumlah lautan dan daratan ini apabila ditukar dalam bentuk peratus bersamaan dengan jumlah sebenar kawasan laut dan darat yang terdapat di dunia ketika ini iaitu 71.111 peratus dan 28.889 peratus.


Misteri dan rahsia yang terkandung dalam al-Quran seharusnya meyakinkan umat Islam bahawa agama Islam adalah agama yang benar selaras dengan rukun iman ketiga iaitu beriman terhadap kitab-kitab Allah.



Credit to:-http://malaysia-post.blogspot.com/2010/11/911-di-dalam-al-quran.html


Saya hanya berkongsi serba sedikit info yg berguna.mungkin ia tak berguna pada hari ini.siapa tahu di hari akan datang.Sekian....As salam...

Tuesday, 11 December 2012

Im Back to My BloggeRrrr!!!

As salam...Hello...How was your holidays?I hope it's happen like what you want.hehe Today's I want to share with you about something.If you want to know what I meant by something please scroll down.peace yo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This is what i meant about something.Those vid are very awesome to me.if you want to see click the red link below this.Please scroll again.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.youtube.com/results?search_type=videos&search_query=destroyed+in+seconds&search_duration=long&uni=3

 

 

If you like the vid please leave a comment.Your comment is needed to me to see how you like my post.so please comment to every post that i have been published.Thank You.

Friday, 11 May 2012

I'm coming home=lagu puja dajjal???

Semenjak lagu ni keluar kat astro,aku terus cari kat 4shared nak download.lagunya memang sedap tapi ada makna disebalik lirik2 tersebut.Tapi saya tak pasti kesahihannya lagi.

Percayalah lagu ni dah jadi trend sekarang ..mana2 pun korang akan dengar i'm coming home , i'm coming home , tell the world that I'm coming home .. Faham tak maksud dia tu ? Ehehe mestilah fahamkan .. Maksudnya lebih kurang macam Saya balik rumah .. Bagitau dunia yg saya akan balik rumah .. 'RUMAH' ? rumah tu BUMI laaa !
Seolah-olah memberitahu yang Dajjal akan sampai ke bumi tak lama lagi jer.

Until this song appear at Astro.I quickly search the song at 4shared to download it because this song is nice but there are meaning behind the lyrics.But until now I don't know the truth of this song.

Believe it or not.This song is trending now,where ever you go you must hear I'm coming home .. I'm coming home tell the world that i'm coming home.did you know what is the lyric?? Of course you know It's something like I'm go back to home .. tell the world that i will coming home.. 'home' ? home is EARTH !!This are likely to tell us that Dajjal will come to home not longer now.


Sekarang tengok video dia okey .. Don't worry video die tak seram ..Dengar lirik dia betul2 ..nanti kita tengok sama2 maksud lirik dia.

Now you see this video and listen the lyric carefully.later I will tell you the meaning of the lyric.



Did you have listen this song...below are the lyric which I tell you at first.
Korang dah dengar lirik lagu tu kan .. ha ni lirik dia yang membawa maksud seperti yang saya ckap tadi.


I’m coming home
I’m coming home
Tell the World I’m coming home
Let the rain wash away all the pain of yesterday
( dajal datang membawa hujan )



I know my kingdom awaits and they’ve forgiven my mistakes
I’m coming home, I’m coming home
Tell the World that I’m coming
 (Kerajaan dajjal menunggu dan memaafkan kesilapannya)



Back where I belong, yeah I never felt so strong
I feel like there’s nothing that I can’t try
And if you with me put your hands high
( pengikut-pengikut dajjal akan riang gembira )
If you ever lost a light before, this ones for you
And you, the dreams are for you

Another lie that I carry on
( dajjal dikenali sebagai penipuan yang besar dalam sejarah )
I need to get back to the place I belong

What if my son stares with a face like my own
And says he wants to be like me when he’s grown
Sh-t! But I aint finished growing
(semasa dajjal masih bayi, dia telah dihantar ke sebuah pulau yang kini dijagai oleh jassasah)
Another night the inevitible prolongs

But we’ve been living as friends
So you’ve been a guest in your own home
It’s time to make your house your home

“Ain’t No Stopping Us Now“
Whenever it comes on it makes me feel strong
Forgave me for all of my shortcomings
( dajjal hanya datang dalam masa 40 hari, 1 day like a year, 1 day like a month, 1 day like week and the rest day just ike our normal day )
Lot of fights, lot of scars

Sedar tak yang kite seolah-olah menyeru Dajjal tu supaya segera datang ? Pesan Rasulullah , waktu Dajjal tiba nanti ..Jangan keluar rumah ..Segeralah bertaubat kepada Allah .. Seperti saya cakap kat atas tadi,berita ni tak tahu ketepatan berita ni tapi lebih elok kite berhati-hati.

Monday, 7 May 2012

Taman Tema Air !!!


 9 taman tema air yang menarik di dunia

Taman tema merupakan salah satu tempat yang sesuai untuk beriadah bersama keluarga. Kebiasaannya taman tema air terletak di pusat bandar untuk membolehkan warga di sana beriadah pada hujung minggu.

Gambar dibawah adalah senarai 9 taman tema air yang menarik di dunia. Dan taman tema air terbesar di negara kita, Malaysia, turut berada dalam senarai.. Jom kita tengok.. (17 gambar)

1. Noah's Ark Water Park Wisconsin



2. Wet n' Wild Orlando, Florida


3. Sunway Lagoon Malaysia


4. World Water Park Edmonton, Canada


5. Chimelong Water Park China


6. Schlitterbahn Texas


7. Water Country Virginia


8. Las Cascada Water Park Puerto Rico


9. Sandcastle Waterpark United Kingdom




Pelik ker ???

Air pancut pelik

1 - Air pancut dan bunga api
2 - Cool floating tap fountain

3 - Air pancut terapung @ Floating fountain

 [deputy-dog.com]

4 - Crown fountain di Millennium Park, Chicago, AS

 [Wikipedia]

5 - Air pancut tepi jambatan @ Banpo Bridge Fountain di Korea Selatan

[Coolnetpix]

6 - Air pancut macam-macam bentuk dan tulisan di Canal City, Fukuoka, Jepun





7 - Air pancut muka Swarovski di ibu pejabat Swarovski , Wattens, Austria.


8 - Air pancut Vortex



9 - Air pancut kereta @ The car fountain di Rome

[Odditycentral]




10 - Air pancut tertinggi di dunia , Dubai Fountain


Ermmm No Comment !!!