Saturday, 27 December 2014

Setelah sekian lamaa.......

Dimulakan dengan kalimah bismillah dan lafaz
Assalamualaikum kepada pembaca sekalian...

Setelah sekian lama menghilang,kini muncul kembali..
Topik bagi post kali ini ialah "Ilusi Optik".Ramai yg sudah tahu apa itu ilusi optik tapi masih tidak sedar akan kelemahan itu..Jadi,kita sebagai manusia harus sedar bahawa kita hidup dengan bantuan Allah.Kita menjalani kehidupan seharian dengan alat contohnya kita mendengar menggunakan alat iaitu telinga,melihat dengan mata,bercakap dengan mulut dan sebagainya..

Sememangnya kita manusia harus sedar akan kelemahan ini dan tidak sombong dengan diri sendiri..
Selain itu,kita juga harus berhati-hati dengan orang yang kita percayai kerana even mata kita sekalipun boleh menipu kita..apatah lagi orang lain..#moralvalue Bukan bermaksud tak boleh percaya langsung,just be careful..

So,lets go to the examples of "ilusi optik"..



1.Ponzo Illusion


Nampak macam garisan yang kat bawah tu pendek betul tak?actually SAMA jer..xcaya g ambik pembaris ukur..hahaha Lepas dah ukur mesti still xpercayakan..hehehe Inilah salah satu ilusi optik yang awesome.




2.Ilusi bulan...


Pernah rasa pelik tak,time bulan mengambang nampak kecik jer bulan,tapi time nak terbenam besar pulak..ish3 inilah antara penjelasan yang dikemukakan..
Apabila sesuatu objek dikelilingi oleh benda-benda yang besar,ia akan tampak kecil dan sebaliknya jika sesuatu objek itu diletakkan diantara objek-objek yang kecil akan kelihatan besar,walhal kedua-dua objek tersebut adalah saiz yang sama..
Buktinya lihat gambar kat atas tu...peace!!




3.Acid House


Nampak cam bergerak kan?hmm ini disebabkan mata kita tertipu.Ia tampak seolah-olah bergerak kerana hmm susah nak terang..sorry lar geng..hahaha Yang pasti gambar tu dah menipu mata kita semua..

Ingatlah,mata kita sendiri boleh menipu apatah lagi orang lain,jadi jika dapat sesuatu berita tu kaji dulu,jangan sebarkan gitu jerr..kalau info tu salah kita yg berdosa..Nauzubillah 
So,peringatan yg terkandung adalah untuk kita semua..
Sifat manusia memang pelupa dan buktinya saya dah lupa nak update blog ni..hahaha okay hambar..

Rasanya tu jer kot untuk post kali ni,next time tambah lagi ilusi optik..By the way,dah ukur belum gambar yg first tadi..hahaha That's all from me..sorry sebab post pendek jerr...See you next time...
Assalamualaikum,..


Monday, 14 October 2013

Think to do before you sleep

Assalammualaikum and greetings to the readers of this post .. (don't forget to answer that salam) .. Today, I want to share somethings that relate to ourselves ..everyone know that everyone must sleep right? ..  who never sleep please comment your name (human only) ...by the way,back to our original topicwhich is the things to do before going to bed ..


Here are things to do before bed

Among them is:
1. Quran recitation

The meaning here is read and practice Surah Al-Ikhlas 3 times .. This is because, if the chapter is read once, then it equals one-third of the Quran .. Praise be to God, we see how easy it is to earn the reward .. in only one minute,we are able to collect a reward as were seal Quran .. see how God love us ..Subhanallah..



In a hadith narrated explain ..
" From Ayesha RA reported: The Messenger of Allah when lying in his bed every night , he raised his hands ( like praying ) , then blow and recite Surah Al -Ikhlas , Surah Al - Falak and Surah An- Naas , then he rubbed his hands throughout the body that can be cast aside from the head and face and the front of his body. he did three times. "(Narrated by Imam Tirmidhi )

2.Request intercession for yourself
How to apply for self intercession prayers are with the practice of the Prophet (selawat) each time before going to sleep every night.Prophet will help someone in the day no one can help except themselves and their practices ..


3. Hajj and Umrah
That means increasing the rosary ( Praise be to God ) , tahmid ( thank God ) , prayers ( la ilaha illallah ) , takbir ( allahu akbar ) and forgiveness ( Astaghfirullah hal Adzim ) . Where,if you do all these seem to have been performing haj and umrah .. God knows the truth . . Otherelse,you can read Bismillahirahmanirrahim 21 times.After that , read the prayer before sleep.For who then fall asleep and then wake up, God's counting sleep time as you're reciting the dzikir.That person was regarded as a remembrance(Allah) continuous and not regular sleep but sleep in remembrance(to Allah) .

4.Ask pleasure of the Muslim
The purpose of seeking guidance to the Muslims also is a way to pray and ask Allah to forgive all Muslims and recite prayers were muslimat.HEre is the one way to recite it:

Prayers:
astaghfirullahalazim li wali waa lidaiya wali jami ilmuslimina wal muslimat wal muminin wal mukminat alahya immin hum wal amwat.
Meaning: Forgive me O God the Almighty, my parents, and sisters all , believers and believing that is alive and who is dead .


Prayers before sleep :
" Bismikallahhumma ahyaa wa bismika amuut "
Meaning: In the name Of Allah I live and I die. (Narrated by Bukhari and Muslim )


Wake After Sleep prayers :
" Alhamdulillaahil ladzii ahyaanaa ba'da amaatanaa wa maa ilayhin nusyuur . " 
Meaning: Praise be to Allah Who gives us after we turn off . To Him shall we return ( Narrated by Bukhari )

When I wake up what to do .. the Prophet s.a.w had said, which means :
"Satan will bind someone 's head while he was sleeping with three ties , causing you to sleep long enough . When one of you rise and says the name of Allah , it will be the first bond escaped . Whenever he performs wuduk it will open a second bond . When it Prayer , it will be escaped all rooted . it will feel a freshness and peace of heart , if not it will feel lazy and clutter heart " . (Narrated by Imam Bukhari ) .

Prophet s.a.w. also always practice reading Surah As-sajdah Surah Al - Mulk before going to bed because reading of this chapter will make the tomb as a prosperous and bright.To avoid Satan and jinn in your sleep , the read ayatul-Kursi and verse 4 Qul as protection..



Additional Info
On how Prophet s.a.w sleep
According to a Hadith of the Prophet s.a.w narrated by Imam Bukhari and Imam Muslim, which means :
" If you go to sleep , wudu' like you go to prayer , then lie down on the right waist and read the prayer and make it the last prayer of the invisible. "

Prophet s.a.w had been sleep by placing one foot on the other foot as it is within the meaning of the Hadith :
" From bi Abbad Tamim , from his uncle, that the Prophet SAW sleep in the mosque , placing one leg over the other. " ( Hadith narrated by Bukhari and Muslim )

Finally, the command according to ability respectively .. I just do everything that i can do.. This is because each of us has the ability and inclination of differents.Allah never stingy in giving gratuities to the servants .. Ending topics today,all good things come from Allah and all that is bad comes from my own ..That's all .. As salam .. Happy Charity ..


Sunday, 13 October 2013

Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Tidur

As salam dan salam sejahtera kepada pembaca post kali ni..(jgn lupa jawab salam tu)..Perkara yang ingin dikongsi pada hari ini ialah perkara yang berkait dengan diri kita sendiri..maklumlah semua orang mesti tidur punyakan..sapa yang tak pernah tidur sila bgi nama kat comment yer(manusia jer)...ok berbalik kepada topik asal kita iaitu perkara yang perlu dilakukan sebelum tidur.. 

#contoh tempat tidur


Berikut adalah perkara yang perlu dilakukan sebelum tidur


Antaranya:

1. Mengkhatam Al-Quran

    Maksudnya disini ialah membaca dan mengamalkan surah al-ikhlas sebanyak 3 kali..Ini kerana,jika surah ini dibaca sekali,maka ia menyamai membaca satu pertiga daripada al-Quran..Subhanallah,lihatlah betapa mudahnya untuk kita memperoleh pahala..dalam masa 1minit sahaja kita sudah boleh mengumpul pahala seperti telah khatam Quran..begitu sayangnya Allah kepada kita..



Dalam riwayat hadis ada menerangkan..
"Daripada Aisyah RA katanya: Rasulullah SAW apabila berbaring di tempat tidurnya pada setiap malam, baginda mengangkat kedua tangannya (seperti berdoa), lalu meniup dan membaca Surah Al-Ikhlas, Surah Al-Falak dan Surah An-Naas, kemudian baginda menyapukan tangannya ke seluruh badan yang dapat disapunya dari kepala dan mukanya dan bahagian depan daripada tubuhnya. Baginda melakukannya sebanyak tiga kali." (Hadis Riwayat Imam Tirmidzi)...

2.Memohon syafaat untuk diri sendiri
   Cara untuk memohon untuk syafaat diri sendiri ialah dengan mengamalkan selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w. setiap kali sebelum tidur pada setiap malam.Syafaat baginda akan membantu seseorang ketika hari tiada siapa boleh bantu selain diri dan amalan masing2..




3.Laksanakan haji dan umrah
   Yang bermaksud memperbanyakkan tasbih (subhanallah),bertahmid (alhamdulillah),bertahlil (la ilaha illallah),bertakbir (allahu akbar) dan istighfar (astaghfirullah hal adzim).Jika melakukan semua ini seolah-olah telah melaksanakan ibadat haji dan umrah..wallahu'alam..Selain daripada itu,bacalah Bismillahirahmanirrahim sebanyak 21 kali.Sesudah itu,bacalah doa sebelum tidur.Sesiapa yang berwirid lalu tertidur kemudian bangun,Allah mengira waktu tidurnya sebagai waktu berzikir sehingga orang itu dianggap sebagai orang yang berzikir terus-menerus manakala tidurnya bukan tidur biasa tetapi dalam keadaan berzikir.



4.Minta keredhaan para Muslim
   Maksud memohon keredhaan kepada kaum muslimin pula ialah dengan cara berdoa dan memohon agar Allah mengampunkan dosa seluruh kaum muslimin dan muslimat.Cara membaca doa tersebut ialah


Doa:
astaghfirullahalazim li wali waa lidaiya wali jami ilmuslimina wal muslimat wal muminin wal mukminat alahya immin hum wal amwat.
Maksudnya:Ampuni aku ya Allah Yang Maha Besar,kedua ibu bapaku,semua muslimin dan muslimat,mukminin dan mukminat yang masih hidup dan yang telah mati.




Do’a Sebelum Tidur:
"Bismikallahhumma ahyaa wa bismika amuut"    
Maksudnya:Dengan nama-Mu ya Allah aku hidup dan dengan nama-Mu aku mati. (HR Bukhari dan Muslim)



Do’a Sesudah Bangun Tidur:
"Alhamdulillaahil ladzii ahyaanaa ba’da maa amaatanaa wa ilayhin nusyuur."   Maksudnya : Segala puji bagi Allah yang menghidupkan kami setelah mematikan kami. Kepada-Nya-lah kami akan kembali (HR. Bukhari)

Ketika bangun tidur apa yang perlu dilakukan..Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud:
"Syaitan akan mengikat hujung kepala seseorang yang sedang tidur dengan tiga ikatan, menyebabkan kamu tidur dengan cukup lama. Apabila seseorang diantara kamu bangkit seraya menyebut nama Allah, maka akan terlepaslah ikatan yang pertama. Apabila ia berwuduk maka akan terbuka ikatan kedua. Apabila ia Solat , maka akan terlepaslah semua ikatannya. Ia akan merasa sesuatu kesegaran dan ketenangan hati, jika tidak ia akan merasa malas dan kekusutan hati". (Hadis Riwayat Imam Bukhari).

Rasulullah s.a.w. juga selalu mengamalkan membaca Surah Sejadah dan Al-Mulk sebelum tidur kerana dengan mambaca surah itu akan menjadikan kubur sebagai tempat yang sejahtera dan terang benderang.Untuk mengelakkan gangguan syaitian dan jin ketika tidur,amalkanlah membaca ayat Kursi dan 4 Qul sebagai perlindungan.


Info tambahan
Cara rasulullah tidur
Menurut sebuah Hadis Rasulullah yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Imam Muslim yang bermaksud:
"Jika kamu hendak tidur, maka berwuduklah bagaikan kamu hendak Solat, kemudian berbaring atas pinggang kanan dan bacalah doa ini (seperti maksud doa yang tersebut diatas) dan jadikanlah bacaan doa itu yang terakhir daripada bacaanmu (perkataanmu sebelum tidur)."

Rasulullah juga pernah tidur terlentang dengan cara meletakkan satu kaki diatas kaki yang lain sebagaimana yang tersebut dalam maksud Hadis:
"Daripada Abbad bi Tamim, daripada bapa saudaranya, bahawasanya Rasulullah SAW tidur terlentang di Masjid sambil meletakkan satu kaki diatas yang lain." (Hadis diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim)

Akhir sekali,amalkanlah mengikut kemampuan masing2..Saya juga hanya melakukan apa yang termampu oleh saya..Ini kerana setiap kita mempunyai kemampuan dan kecenderungan yang berbeza-beza.Sesungguhnya Allah tidak pernah bakhil dalam memberikan ganjaran kepada hamba-hambanya..Mengakhiri topik pada hari ini,segala yang baik datangnya dari Allah dan yang buruk datangnya dari saya..Sekia..As salam..Selamat Beramal..